måndag 29 juni 2009

19 år (och tre dagar) senare

Året var 1990. McDonalds hade redan öppnat sin första butik i det nyligen upplösta skräckens Sovjet. Berlinmuren var riven, Nelson Mandela frigiven, elefanterna borttagna från Skansen. Konung Carl XVI Gustafs bosättning var i fara, ty svenska ministrar avgick, Greta Garbo hade dött och skulle aldrig komma åter, ekonomiprospekterna såg dystra ut, och man hade gått med på att bygga en länk till Danmark i form av den ökända Öresundsbron (no offense Banana och andra dänskäer).
Sannerligen, det var ett förändringens år, nittonhundranittio.

Dagen var den 26 juni. Det var sommar, det var sol, det var Madagaskars självständighetsdag. (Fast egentligen var det mörkt för det var natt.) 82 år tidigare hade Salvador Allende fötts. 154 år tidigare hade Claude Joseph Rouget de Lisle dött. 9 månader tidigare hade... Nej, nu höll jag på att begå brott mot mänskligheten.
Men sannerligen, det var en förändringens dag, tjugosjätte juni.

Tidigare nämnda händelser bleknar i jämförelse med det skrik av en liten rosa sak som hördes över hela Värmland från BB-avdelningen på sjukhuset i obygdens "stad" Torsby. Klockan var tjugo över ett på natten, men det brydde sig den lilla rosa saken inte om. Vadå folk behöver sova på natten, den lilla rosa saken var ju tvungen att deklarera sin ankomst till jorden! Upp och hoppa av glädje! Folk, fä och marsianer, förstå att detta förändrar allt ni någonsin trott om världen! Vem bryr sig om att Öst- och Västtyskland förenades igen efter den alltför långa skilsmässan (och bitter var den må jag säga. Mycket skrämmande bouppdelning. Och inget förord hade de. Stackars barnen), att Saddam Hussein härjade omkring med bomber och granater och al-Quadia, eller att den tillträdande 125:e kejsare av landet med jing-jong människorna hette Akihito.

Nej, jag menar det, en liten rosa sak är ju så mycket viktigare.

Var det ett förebud att den rosa saken föddes vid den på natten? En fingervisning om att denne skulle få, hehem, förbätterliga, sömnvanor? Var det ett förebud att pappan till UschBusch införde nya skatter för att det var dåligt med klirr i statskassan just denna dag då den rosa saken behagade uppenbara sig? Det är rätt dåligt med klirr i den inte längre rosa (eller jo lite eftersom solen inte sköter sin plikt att göra henne brun) sakens statskassa också. Han blev väldigt opopulär efter det där draget. Känns inte så uppmuntrande för den rosa/bruna/vita saken.

Hur som haver
det var inte dåligt med bravader
som den rosa saken fick för sig att testa under de följande nitton åren.

Men det är ju en annan historia.

Dagens tips: Ät frukost i badkläder. Efter ett dopp i sjön/havet/pölen/diskhon/whatever vatten ni befinner er vid på morgonen. Borde företas betydligt oftare.

2 kommentarer:

  1. Torsby?? :O
    Nämen, stackare ;)
    Grattis igen, och väldigt intressant inlägg måste jag påstå :)

    SvaraRadera
  2. Hehe jo fast det finns inte längre ;) kanske därför jag är så konstig, traumatiserad av att ha fötts där :P

    Och tack :)

    SvaraRadera