tisdag 21 juli 2009

The Post-IB Syndrome

The Post-IB Syndrome, kallat efter-helvetet-syndromet på svenska, är en sjukdom som vanligen drabbar personer i åldern 18-20. Både män och kvinnor kan drabbas.

Symptom:

1. Sömnproblem. Du ligger och vrider dig timme efter timme under nattens gång, trots att du är extremt trött, men du kan bara inte s o m n a. Du kanske till och med har övervägt att slå dig i huvudet med en stekpanna bara för att få bli medvetslös.

2. Glömska. Ringer du din egen mobil för att du har glömt vart du har lagt den? Måste du leta efter nycklarna varje gång du ska utanför huset? Vad åt du till lunch igår? Tar det mer en fem minuter för dig att komma på svaret till den föregående frågan?

3. Mardrömmar. I extrema fall kan dessa ta formen av att en före detta lärare som säger orden "du har failat", varpå du vaknar med ett skrik, kallsvettig, men obeskrivligt lättad när du inser att det bara var en dröm.

4. Besserwisser-beteende. Du rättar alla grammatiska fel, anmärker på tempusformer och talspråk, samt förklarar saker i biologiska/kemiska/fysiska termer. Du kanske gör det ofta, högt och tydligt så att alla kan höra hur mycket du kan, eller så gör du det tyst för dig själv för att du är ödmjuk och inte vill utskina alla andra.

5. Anglofierad. Du blandar utan problem engelska och svenska, samt försvenskar engelska ord och termer, som om det vore helt naturligt, och ibland kan du frenetiskt (och förgäves) söka efter ett engelskt ords motsvarighet på svenska, trots att svenska är ditt modersmål och det rent logiskt sett borde vara tvärtom.

6. Analyserande. Ord som allitteration, anafor och deductive reasoning poppar upp i ditt huvud närhelst du tittar på en film, läser en bok, ser en reklamskylt, har ett samtal, etc, och du skriver därefter en mental uppsats om struktur, tema och karaktärer.

7. Prokrastinering. Kanske lärde du dig den fina konsten att skjuta upp saker så länge som möjligt under din tid som IB-slav, kanske var du på god väg redan innan. Detta beteende kan ta sig formen av att du ligger i sängen/på soffan en hel dag trots att du har massa saker att göra, så först när du verkligen inte kan skjuta upp det längre tar du itu med det. Och då tänker du: varför började jag inte tidigare? Det var ju inte så jobbigt egentligen. Nästa dag är det samma visa igen.

8. Ångest. Du måste ibland tänka på att andas normalt, du kan få en panikattack av att du måste göra någonting inom en viss tid, även om det bara är att handla eller ringa till någon, och du vill ibland ta fram stekpannan bara för att slå sönder tankarna.

(9. Märkte du cirkelkompositionen?)

Om du uppvisar minst 5 av dessa symptom lider du förmodligen av the Post-IB Syndrome, alternativt the IB Syndrome om du inte har graduated än. Det är inte nödvändigt att kontakta läkare, såvida du inte lider av den mer extrema formen och faktiskt slår dig själv i huvudet med en stekpanna för att få tyst på tankarna och sova, men det kan vara en god idé att ta kontakt med en psykolog eller hjälpgrupp.

Till anhöriga: the Post-IB Syndrome kan inte botas, men vissa symptom kan behandlas, till exempel sömnproblemen då diverse piller och drycker finns att inhandla, och post-it lappar kan användas för att få bukt med glömskan. Vad gäller svengelskan och analyserandet så får du helt enkelt lära dig att leva med det, för din nära och kära kan ju inte hjälpa att han/hon valde ett gymnasieprogram som gjorde honom/henne mentalt sjuk. Tänk på att det är samma person som innan, bara lite... annorlunda.

7 kommentarer:

  1. Väldigt bra beskrivning måste jag säga, och jag kan skriva upp mig på listan av drabbade ;)

    SvaraRadera
  2. shit jag tror att jag visar upp alla symptom! (fast inga stekpannor än så länge...)freakish!

    SvaraRadera
  3. nej inga stekpannor. Men andra föremål... :/

    SvaraRadera
  4. Hårt som hårt Mia, det var tanken att slå sig själv som var poängen. Om du menar att du gör det tycker jag att du ska sluta, om du bara önskar det ibland så är det inte så farligt ;)

    SvaraRadera
  5. OMG, I've got a disorder, mate!

    SvaraRadera
  6. seriöst!! jag har legat flera nätter i rad och faktiskt frågat peter varje gång om han inte kan slå mig riktigt hårt i huvudet så att jag däckar! Han ville inte :(

    SvaraRadera
  7. Haha bra att veta att man inte är ensam ;)

    SvaraRadera